Julen

22.12.2020 kl. 11:20
"Julen var en viktig fest för vår familj och till den hörde höga förväntningar. Kanske det var därför mina föräldrar drack mer under julen; de var så spända på om de skulle lyckas skapa en lycklig jul."

Laura berättar om minnen och känslor från sina barndomsjular:

"Julen var en viktig fest för vår familj och till den hörde höga förväntningar. Kanske det var därför mina föräldrar drack mer under julen; de var så spända på om de skulle lyckas skapa en lycklig jul.

Jag väntade på julen, för då försökte mina föräldrar vara en såndär normal och lycklig familj. De försökte dricka mindre och inte gräla. Men precis innan afton och även under julafton var stämningen laddad. Medan jag pyntade julgranen drack mamma vin och tillrättavisade pappa. Hon var bitter på grund av tidigare jular då pappa varit borta. Hon ville få oss barn på sin sida, emot pappa. Förstod vi inte hur dålig pappa hade varit?

Julen skulle bli så som den varit förut, traditionell. Särskilt då mina farföräldrar skulle komma på besök sku vi spela en perfekt familj. Mina föräldrar grälade före de kom och efter att julfriden utlysts bedyrade pappa att det nu fick vara slut på allt gräl.

På julaftonen grälade de medan de lagade julmaten. Jag försökte stänga mina öron för grälandet, och jag försvann in i de tecknade tv-seriernas juliga drömvärld. Då farföräldrarna sedan kom måste mamma och pappa skärpa sig. Längs med kvällens gång blev pappa alltmer munter. Mamma var också konstigt glad till en början, tills hon blev arg på pappa och surade resten av kvällen. Pappas ögon stod på ända och han var konstig. Farföräldrarna var lite besvärade och min storasyster arg. Jag tyckte det var roligt att pappa var på gott humör och jag förstod inte varför de andra var arga på honom. När farmor och farfar gick var mamma och pappa väldigt trötta. De drack vin för sig själva, och jag fick titta på vad jag ville på TV:n. De påföljande dagarna var mamma och pappa mycket trötta och stämningen var dyster och apatisk. Kanske de var trötta på att försöka så mycket.

Senare jular då jag var äldre, hann jag aldrig sova under natten till julafton för jag städade som en tok hemma. Mamma brydde sig inte och hon låg slocknad i sovrummet. Det var så smutsigt hemma, och min syster sku komma på besök med sin familj på aftonen. Jag önskade så hett att julen skulle bli som förr, när saker och ting var bättre.

Någon gång bjöd min storasyster mig och mamma och fira jul med sin familj. Mamma var rastlös och huttade i smyg ur sin fickplunta. Hon ville hem så snabbt som möjligt och skyndade på julaftonskvällen. När vi kom hem såg vi på TV i olika rum.

Vissa jular blev mamma ensam hemma. När jag kom hem från min syster var hon väldigt full, ledsen och konstig. Hon tittade gråtandes på julprogram i TV:n och ville hela tiden prata med mig. Jag var lättad då hon gick och lade sig och jag fick vara i fred.

Då jag tog ut hunden på aftonen, såg jag på ljusen i höghusfönstren och funderade på hur familjerna bakom de fönstrena firade sina jular. Jag hade läst sönder en jultidning som jag fått och drömt om hur jag som vuxen skulle ordna mina drömmars jul, en sån som de andra familjerna kanske hade."

Laura

-----------------------------------------

Julen ska vara en trygg och glad högtid för alla. Du som barn har rätt att få en jul med närvarande vuxna och fina minnen.

Kom ihåg att det finns hjälp att få om det känns jobbigt på julen. Många chattar och telefoner för barn och ungdomar har öppet, kolla t.ex. Luckans chattkalender.

God jul och gott nytt år! <3